25/10/09

EL CASTELLÀ, DIALECTE DEL CATALÀ...?








Els acudits són una imatge representativa d'on es troba Catalunya en l'actualiat. Espero que amb el temps reconeguin el valor de la cultura i de la societat catalana a l'estat espanyol. No sé fins a quin punt ens podem creure tot el que diu el correu que us passo a continuació, però deixa entreveure una situació força inquietant... ;)

"El Castellano, dialecto del catalán..!!! El estudio "Der Ursprung des Spanischen" realizado por elRomanistische Abteilung de la Universidad de Friburgo dice demostrarque el origen de la lengua castellana es el catalán. El grupo de lingüistas e historiadores alemanes descubrieron enla Biblioteca Vaticana una serie de textos de mediados del siglo IXdC. donde escribanos de la corte de Ramón IV discutían la fuerteinfluencia que estaba ejerciendo el catalán sobre el castellano "lasgents de la castella usen ja nosos vocablas", "la gente de castilla yausa nuestras palabras" se puede leer en el texto de uno de los escribanos. A mediados del siglo IX la influencia catalana sobre el resto de la península creció de forma muy notoria. La gran influenciaeconómica y social que los catalanes ejercieron tuvo que dejar huella."La preponderancia de la cultura catalana, y su mayor grado dedesarrollo supuso en las zonas de contacto y superposición un fenómenode asimilación de los rasgos culturales" declaraba Mark Vlamynck,historiador del Romanistische Abteilung. Este estudio se terminó en enero del 2003, está siendo muy pocopublicitado por las grandes presiones políticas que genera. "

Déu n'hi do! Continuo pensant que a vegades en fem un gra massa però en moltes coses se'ns hauria de donar la raó. A veure que passa amb el tema del dialectes...

2 comentaris:

Anònim ha dit...

jejejj ja li he enviat aquest mail a més d'un no catalano parlant, que ha nascut i viu a catalunya, dels que no els farà gaire gràcia aquest text, tant sigui veritat com si no.



jo crec que amb la llengua tenim un seriós problema. Cada cop la coneix més gent, pero cada cop l'utilitza una menor proporció.
De fet, en l'actualitat, de la meva generació conec més a castellano parlants que mai parlen el català, que a catalano parlants que si que parlen també el castellà.
Com acabarà tot això? jo crec que si cada cop l'empra menys gent, acabarà morint llastimosament.
De fet a la vida diaria jo crec que el català està pràcticament en desús.


ciao

Mònica López ha dit...

Ei "anònim", això de que el català està en desús, serà segons la zona o la gent amb qui et relaciones.

Referent a l'article, al meu parer, fa molts anys es va posar de moda inculcar a la població això de que el català estava en perill. Sobretot des dels instituts se'ns inculcava de la importància d'utilitzar la llengüa catalana per evitar fenòmens com la diglòssia, on reprenta que quan dues llengües hi conviuen en un mateix territori, de vegades passa que una és considerada llengua A (de prestigi) i l'altra llengua B (per usos més familiars, no la llengua utilitzada per l'administració, etc).

Deixant de banda aspectes polítics, que no m'interessen gens, jo estic contenta de veure que el català i el castellà conviuen pacíficament a la realitat quotidiana, com ha de ser.

No oblidem que la llengua és un instrument de comunicació i, per suposat, un patrimoni cultural.

No us ha passat mai de mirar un programa a la televisió i després no enrecordar-vos de si era en català o en castellà?

Presumim doncs de tenir dues llengües cooficials, sigui quina sigui la nostra llengua materna.

Apali!