21/3/09

1ª CANAL A ULLDETER






La Canal Estreta, aquest és el nom de la meva primera canal, alpinisticament parlant. Una canal no és res més que un recorregut, en aquest cas mixte (roca, neu i glaç), que passa de dalt a baix d'una muntanya; acostuma a ser estreta amb força pendent: trams de 30-40º i, com en la que he fet aquest dissabte , de fins a 60º. Semblen pocs, però quan vas amb grampons als peus i 2 piolets a les mans, encordat amb el teu company de cordada arrossegant 2 cordes de 60m i plens de material per assegurar (cintes, cargols de gel, estaques de neu, friends, tascons, mosquetons...), buf... lo fàcil es fa difícil!

Ens llevem a les 6.45 per esmorzar a les 7h; a les 7.30 estem en marxa. Ens dirigim a la pala que tenim just davant del refugi. La canal Estreta és una clàssica de la cara Nord del Gra de Fajol. Maca pel seu pas estret amb uns resalts de glaç (sort que encare feia força fred!). El dia assoleiat però força ventós, temperatura a prop dels 0º.

Sortim dels primers però amb l'objectiu de passar-hi estona per practicar totes les possibilitats del material que portem a sobre. Ens encordem just comença la canal col.locant un parell de friends de R. Passem el primer ressalt de glaç i, per fi, posso el meu primer cargol de gel!!! No és pas tant difícil com semblava. Continuem amunt fins fer la primera R a la neu amb els 2 piolets i així ens anem tornant, una vegada jo de primer i després en J.Antoni.

L'excursioneta amb pràctiques ens dura unes 6 horetes, això sí, sense presses i entretenint-nos amb tot el que podem per agilitzar els moviments a la muntanya en qualsevol situació. Arribem a la cresta i baixem per una canal d'estiu fins arribar un altre cop a la base de les canals.

Un cop al refugi ens trobem amb 3 amics: l'Agnès, el Norbert i l'Albert. Ells han fet la canal directa o del Diedre. Tothom hem disfrutat d valent només feia falta mirar-nos les cares. El cansanci però no ens el treu ningú. Tinc ganes ja de fer la pròxima, llàstima que ja no és època de glaç...