29/1/11

CASCADES DE GEL AL PEDRAFORCA


La formació d'una estalagmita de gel. Gota a gota impactant sobre la punta d'aquesta columna gelada.

Previsió de nevades entre febles-moderades, gruixos entre 10-40 cm, temperatures sota zero a 1500 m. Bé, de moment les condicions meterològiques són favorables, només hem de vigilar amb el tema allaus...


Arribem de nit, en plena nevada.


Nevada considerable a primera hora del matí.


Cascada de l'arbret.

Ens llevem a les 6.15 per sortir del refugi Estasen a les 7.30 amb tota la calma però d'hora! Aquest any no volem ser els últims de picar gel. Obrim traça en la neu nova, no hi ha ningú, quin luxe! Arribem tan d'hora que hem d'escombrar tota la neu nova de la cascada de l'Arbret. El gruix del gel no està per tirar cohets però es pot escalar, potser encara hauria de fer més fred, alguns trams hi ha regalims d'aigua i el gel té un punt d'esponjositat que no dóna tota la seguretat que hauríem de tenir per ser la primera de l'any...


Primeres picades en el segon llarg. Escombrant tota la neu nova!

Comencem bé, m'he deixat l'arnès... Uf! i ara què? Em faig un arnès improvitzat amb una cinta plana i tira cap amunt. Mentres pujo se'm va canient l'arnès. Què estic fent...? Això és de bojos! M'ho arreglo però no les tinc totes així que faig el cor fort i amunt que fa pujada. L'entrada està força compacta per l'esquerra, per la dreta regalima molta aigua. En el segon tram el gel està més compacte i no és tan dret, això ajuda a agafar confiança pel tercer i últim llarg fins l'arbret.


Vistes de l'últim llarg. No ho sembla però a dalt tenim una columneta...

Hi ha poc gel però té bona pinta. Ho provem, això sí, sense abans escombrar tooooota la neu... Quin cansament! Vaig pujant i un dels cargols no entra, té les puntes arrodonides!!!!! Ahhhhhgggg!!!! Fa molt mal, molt! En fi, utilitzo un cargol nou de trinca per obrir el pas i torno a entrar el vell... Entra, bé! Arribem a la R i puja el Marc amb la sorpresa que darrera d'ell un paio amb accent gallec puja sense corda!!! Uau! S'ha d'estar molt fort de coco per pujar en lliure... uf!


Finalment s'ha acabat. Felicitats Marc!


El nostre amic Luís, escalant en gel en LLIURE! És a dir, sense corda!

Acabada la casca de l'arbret intentem anar a la columna del Verdet, però una lectura no massa bona de les indicacions ens fa perdre temps donant voltes. Desistim i tornem enrera cap al refugi. Tot i que hem fet només una cascada ha estat prou divertida i amb la bona sensació d'haver-la obert sense gent ni trossos de gel caient sobre els nostres caps. Nota final: NOTABLE!

2 comentaris:

Xavi ha dit...

Oriol, ara toca la Dorada a Bielsa!!!

Oriol ha dit...

Siiiiiiii!!!!!! Estic afilant els piolos i grampons. En tinc moltes ganes Xavi!!!!!!!